Sunday, November 28, 2010

Orang yang terasing

Posted by salafus-sholih at 1:04 AM

Pernahkah anda berasa terasing kerana memilih untuk berpegang dengan Islam? Ketahuilah buat mereka yang rasa terasing ini, sesungguhnya Rasulullah SAW memberi khabar berita gembira buat anda.

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, "Islam bermula dalam keadaan asing. Dan ia akan kembali asing. Maka, beruntunglah mereka yang menjadi asing" (HR Muslim)





24 comments on "Orang yang terasing"

Irnie on November 28, 2010 at 1:19 PM said...

salam.. peringatan yg indah.. izin share di blog ye.. terus ke fb :) mekasih.. semoga usaha kamu memberi syafaat kpd semua.. aminn..

DR NurZianTiey on November 28, 2010 at 6:24 PM said...

salam.... mohon share dlm blog....
tq...

Anonymous said...

mntk izin utk share hadith itu di blog. tq.

Jaime Jo on November 29, 2010 at 11:59 AM said...

terasing dan weirdo, nevertheless contented ;)

thcoxea on November 30, 2010 at 10:24 AM said...

Salam...sesungguhnya Islam menjadi terasing dibawah jajahan jiwa yahudi...
kerana yahudi sifatnya mmg mencintai harta, kecantikan dan duniawi.

Dan jika org beriman tidak dijajahi sifat yahudi, mereka pasti tidak akan terasa asing dalam agamanya sendiri

:)

Semoga Islam kembali difahami dan menjadi amalan dalam jiwa setiap muslim. Termasuklah diri saya sendiri.
Amin.......

afieSyarafi said...

bila kita dekat dgn ALLAH..kita akan terasa semakin terasing dengan dunia dan manusia..tp terasing itu membawa tuah pada hari akhirat kelak..:)

Anonymous said...

assalamualikum. saya memang suka video ni. tp saya rasa ada yg kurang sikit. harap comment saya ni tak disalahertikan.

Dalam video ni ada gmbr org yg baru lepas dapat ijazah dan membaling topinya ke atas. Bukankah Islam menyuruh kita mencari ilmu.?

salafus-sholih on December 1, 2010 at 2:45 PM said...

maksudnya di sini... orang yg terasing ni melihat kebanyakan org terlampau taksub mengejar cita2 semata2. mereka terlampau mengejar akademik sehingga melupakan sasaran akhirat yg lebih utama. sepatutnya, alangkah lebih baik sekiranya kita seimbangkan antara kedua-duanya... =)

Anonymous said...

terasing membuatkan kita dipinggirkan,dianggap kolot,.tapi allah maha mengetahu siapa kita,.saudara,balance antara dunia dan akhirat,itulah cabarannya kerana kita xcukup ditarbiyah.insyaallah,sama2 berusaha untuk menjadi terbaik di sisinya,.

hamiza said...

Salam...mohon share ke Fb yer..
Terima kaseh...

thcoxea on December 7, 2010 at 10:58 AM said...

Yea tepat sekali.
keseimbangan antara dunia dan akhirat.
untuk mencari kesejahteraan di dunia dan akhirat

:))

Anonymous said...

mohon izin utk share :)

musyahidan said...

syabas kerana ingin menjadi "pelik"...
dlm bhasa arab asing=ghuraba...
ce cari lgu said al ghamdi - ghuraba...
ade hadith yg dsebut dlm post nie...
=)

Latifah on December 13, 2010 at 3:35 PM said...

di kala hati sedang berduka, dihidang satu video yang sangat indah.

Maha Suci Allah. berbahagialah insan2 yang terasing...

Anonymous said...

sy pun konfius. sy nie pun takkan sekadar lihat video jerr~ tp sy tak tahu nak buat ape lagi~ :(. jadi ape yang saya nak kene buat seterusnya ???. Semua orang yang tengok video nie mungkin sama macam saya, Time tengok memang terharu, pastu lupe. cam takde mase depan je sy nie. Sy tengok org keliling cam tue gak. Sume orang nak berdakwah, tp cam takde hasil je, makin banyak masalah sosial lg ada. Nak kata tak betul, betul la kot ape yg ustaz cakap dalam ceramah,siap hadis dan ayat Quran, tapi~.. ntah la, konfius. Ape yg sepatutnya sy kene buat ??? takkan sy nak biar dan tengok je.,

salafus-sholih on December 15, 2010 at 11:40 PM said...

Anonymous, mengapa kita semua insaf sekejap? boleh tengok link ni http://salafus-sholih.blogspot.com/2010/12/insaf-ekspress.html

Anonymous said...

terasing sebab disekitar kita semuanya sudah terlalu ramai tidak melakukan Islam sebenar.maka sesiapa yang menjalankan Islam sebenar,maka akan dipandang sepi oleh setiap pelusok masyarakat..

contohnya apabila saya mengatakan memakai inai bagi lelaki sebagai perhiasan adalah haram...apa jawapan anda????

apabila saya berkata bertudung tidak wajib....apa anda akan kata????

Hieyra Zahrani on January 3, 2011 at 3:11 PM said...

slm..pada pandangan saya, dunia dan akhirat umpama timur dan barat....jika kita ke barat, maka semakin menjauh la kita dari timur,dan sebaliknya...layakkah kita bandingkan dunia yang sementara dengan akhirat yang kekal tuk selamanya?? tidak akan pernah sama nilainya...oleh itu, bersyukurlah kerana diberi nikmat terasing di dunia untuk mengecapi kebahagiaan hakiki di akhirat sana...

Anonymous said...

Allah maha mengetahui

Zurina J. on May 24, 2011 at 12:08 PM said...

"Semoga aku & kalian yang akan menjadi orang yang terasing..."

Abdul Hadi Zalhe on July 30, 2011 at 1:39 AM said...

terasing dari nikmat dunia yang melampau merupakan nikmat yang paling berharga....

Al-Faruq on October 14, 2011 at 4:41 PM said...

kita terasing disini.. ttp, akhirat sana insyaAllah diberikan ganjaran nikmat yg besar..

Anonymous said...

ktidakberdayaan kita adalah karena kita tidak memilih pemimpin2 negara yg amanah yang bisa mengajak bergerak bersama2 dalam satu tujuan .

nurul hidayatul fariha on January 31, 2013 at 10:07 AM said...

mohon share

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

jalan salafus sholih Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Deluxe Templates