Tuesday, August 9, 2011

Bukan fantasi, tapi realiti

Posted by salafus-sholih at 10:19 PM
Sempena meniti hari demi hari di bulan ramadhan yang mulia ni, marilah kita sama-sama bermuhasabah dan menilai diri sendiri sejauh mana kedudukan kita.

Kredit kepada purpletiger9090 atas video ni, suatu video merangkumi beberapa isu semasa melanda umat Islam, yang perlu diberi perhatian oleh kita.


p/s: Maaf jika blog in masih tak berupaya hasil video terbaru. Sekurang-kurangnya thumbnail Dr. MAZA di sebelah sudah bertukar :D



23 comments on "Bukan fantasi, tapi realiti"

Gen2Merah on August 9, 2011 at 10:46 PM said...

mari kita bermuhasabah diri di bulan yang mulia ini.. semoga ada sinar keinsafan buat kita semua kan

salafus-sholih on August 9, 2011 at 10:48 PM said...

Insyaallah... itulah yang diharapkan

nadia mustafa on August 10, 2011 at 5:41 AM said...

Alhamdulillah, thumbnail Dr Mazda sudah bertukar :P Syukran for the video. Semoga ianya bermanfaat. InsyaAllah

Anonymous said...

Ya Allah moga semua umat islam mendapat hidayahMu. amin

Anonymous said...

..terbaik!!syukran ats perkongsian

ربيعة القرسية on August 11, 2011 at 12:04 PM said...

JazaakAllahu khairan atas perkongsian..harap kte dapatlah berubah dan mengubah juga, insyaAllah...

Araini on August 11, 2011 at 4:11 PM said...

terima kasih atas video yg sgt mengetarkan jiwa..subahanallah..semoga Allah membantu usaha anda melakukan jihad di medan ini(blog)..
terima kasih..
terima kasih..
terima kasih..

Zurina J. on August 12, 2011 at 5:26 AM said...

Kiamat. Semakin mendekat.

afieSyarafi said...

dah lama sy tggu blog nih update..akhirnya..huhu.. terima kasih admin~ mohon share yea..

Anonymous said...

terima kasih di atas video ini
sedikit sebyk dpt mengubah diri ini
syukran :)

JayJay said...

stuju sngt2 ngn entry ni n vdeo yg baik.
moga blog ni trus maju.. ^^

any111 said...

as salam.. maaf comment ana off topic, tp ana ingin bertanya soalan umum.. sekarang ni terlalu ramai yg berani2 mngeluarkan hujah bab2 hukum dan yang terbaru ialah, """masuk neraka bukan saja di hitung dr dosa tidak menutup aurat.ada byk lagi.jadi, tak confirm lagi org yg tak pakai tudung dia akn masuk neraka. terpulang kpd amalan dia yg lain.
benar kah """wanita tidak bertudung tidak confirm masuk neraka?? """"mereka selalu mendebatkan mengenai dosa tidak menutup aurat bukan dosa besar dan memutarkan point bahawa tudung sememangnya w.a.j.i.b. TETAPI tiada ayat Quran dan hadis sahih mengatakan wanita tidak tutup aurat confirm masuk neraka.. mohon penjelasan tuan.. terima kasih...

Anonymous said...

any111 ,

Pertama : Semoga Allah pelihara kita dari kejahilan sebagaimana doanya Nabi junjungan kita.

Kedua : Semoga kita dipelihara Allah dari mudah berkata tentang hukum hakam tanpa ilmu.

Ketiga : Semoga Allah pelihara kita dari mudah cop/label seseorang sebagai "ahli syurg" mahupun "ahli neraka" yang mana itu hak Allah semata.

Sesungguhnya, menutup aurat itu adalah suatu dosa yang kita ketahui umum. Bahkan, wajib bagi wanita untuk menutup aurat dengan sempurna.

Adapun persoalan, dia pasti masuk neraka kerana dosa tidak tutup aurat ?

Wallahualam~ Kerana di sisi lain, kemungkinan dia ada kebajikan yang banyak.
Yang mana apabila ditimbang dengan dosanya, kebajikan itu 'menang', maka terpulang pada Allah yang Maha Pengampun lagi Maha Pemurah untuk mengampuninya atau menyiksanya.

WAllahualam ~

thcoxea on August 24, 2011 at 5:55 PM said...

salam....
terima kasih ke atas video ini...

sememangnya benar apa yang katakan 5 perkara, terutamanya point lelaki lemah, bukan nak ambil ini sahaja but hakikat terbesar adalah ini...kerana, lelaki adalah khalifah dan ketua walaupun bukan untuk masyarakat but untuk diri sendiri dan keluarga.
jika khalifah ini tidak menjalankan tanggungjawabnya maka runtuhlah semua sistem kekeluargaan.."org kata apa2 bermula dari rumah" tak dinafikan remaja sekarang ni buat sesuatu tak boleh disalahkan ibu bapa sbb remaja sudah balikh but... sebagai seorg lelaki sama ada dia remaja, dewasa atau berstatus suami dan bapa...tanggungjawab mereka memelihara ciptaan-Nya yang lain...

point perempuan bertudung itu juga betul..
memang tak dinafikan "tak semestinya bertudung itu pompuan yang baik, tak semestinya x bertudung itu jahil" but simple word i can say...
hukum tetap hukum....yang wajib tetap wajib...hanya Allah yang layak menilai setiap amal hambanya...
sama2 kita mencari keredhaannya....

Better late than never....(bertaubat)

~~cOMey ItU gEmPAk~~ on August 28, 2011 at 8:13 AM said...

alhamdulillah,tq di atas video ni... tp saya nak mohon share video ni bg tatapan umum... boleh kan??

salafus-sholih on August 29, 2011 at 10:45 PM said...

~~cOMey ItU gEmPAk~~, silalah share selagi dirasakan bermanfaat...

salafus-sholih on August 29, 2011 at 10:50 PM said...

any111, jawapan anonymous 13 tu dah cukup baik untuk menjawab persoalan anda. Sekadar nak tambah, setiap insan dinilai amal kebaikan dan keburukannya. Jika amal kebaikan melebihi keburukan, maka terselamatlah dia dan sebaliknya. Cuma kita boleh kata, mendedah aurat itu menyumbang ke insan itu ke arah kemasukan ke dalam neraka. Wallahualam.

salafus-sholih on August 29, 2011 at 10:53 PM said...

thcoxea, terima kasih atas pandangan yg cukup baik. Sangat setuju!

Anonymous said...

TERIMA KASIH KERANA UPDATE BLOG INI DAN VIDEO D ATAS :)

Anonymous said...

dosa tetap dosa.. jgn cuba mengecilkan sesuatu perbuatan yg berdosa supaya nampak seperti sesuatu yg kurang tahap dosanya... so xde persoalan kompem masuk neraka @ syurga?? persoalan yg ada cuma pilihlah yg mana kamu nak masuk seperti mana kamu memilih untuk melakukan dosa atau tidak... kalau nk syurga,tutup auratlah aurat sb tu kan perintah ALLAH.. kalau nk neraka terpulanglah, kalau rasa xtutup aurat tu dpt masuk syurga, jd buatlah.. tp pikirkanlah kalau kita la sbg majikan, nak ke kita pilih pekerja yg xnak ikut undang2 yg dh kita tetapkan untuk memberi anugerah pekerja cemerlang.. mesti xkan..so tepuk dada tanya iman.. ^_^

Anonymous said...

mohon share ye..jazakallah hu khairan kathiran :))

Anonymous said...

Syukron akhi..mau bertanya judul lagu pas bagian lelaki lemah itu judulnya apa ya?

Anonymous said...

nk video terbaru......

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

jalan salafus sholih Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Deluxe Templates