Wednesday, April 6, 2011

Tuhan?

Posted by salafus-sholih at 5:46 PM
Menempuh suatu era sains moden pada hari ini, muncul suatu golongan yang tidak mempercayai kewujudan tuhan dan berpendapat bahawa alam ini terjadi secara sendirinya. Dokumentari hasil daripada produksi Bushwack ini, akan cuba merungkai dan menjawab segala hujah pandangan dan kepercayaan golongan atheist dan ini akan dihuraikan secara terperinci merangkumi hujah saintifik, logik, falsafah dan matematik sebagai bukti kewujudan tuhan yang diragui mereka.

Antara perkara yang dikupas di dalam siri ini adalah:
-Persoalan mengenai kewujudan alam dengan sendirinya tanpa sebab
-Sedikit kaitan teori sains dengan al-Quran
-Kejuruteraan alam yang mengagumkan sebagai bukti kewujudan pencipta
-Mukjizat yang terkandung di dalam al-Quran
-Isu-isu yang melanda masyarakat kita pada hari ini

Semoga siri ini dapat memantapkan lagi kefahaman akidah kita. Terima kasih kepada Fr33DoMFighT3Rz atas video-video ini dan terjemaahannya.














20 comments on "Tuhan?"

Anonymous said...

selingan.. lihat budak skolah zaman skarang..

http://www.facebook.com/lelakisweet.awektudung

buat page supaya ramai vote gambar mereka utk dapat siapa lelaki sweet/ awek bertudung of the month!!

sesiapa yang masuk page tapi bagi nasihat/ hadith akan di banned..

Azeri Abdul Wahab on April 8, 2011 at 4:52 AM said...

Terima kasih kerana konsdi info ini. Cukup dalam tajuk post ini. Alhamdulillah. Allah Maha Besar.

salafus-sholih on April 8, 2011 at 11:44 AM said...

Anonymous: Sy check tak jumpa apa2 pun? Mungkin boleh emel saya dgn butiran lbih terperinci...

Azeri Abdul Wahab: Harap sgt dapat disebarkan supaya kita lebih aware kpd hujah golongan2 sedemikian..

Anonymous said...

syukran jazilan di atas post yg mampu membuka mata kita semua.baru tersedar betapa hebatnya ciptaan dan kekuasaan Allah. Subhanallah...

anynomous11 said...

bro: search kat FB, pencarian lelaki sweet dan awek bertudung. semuanya budak sekolah.

saya risau yg buat acc page tu bukan org Islam. takut agenda org kafir. sbb admin page tu bebetul hati kawdu! hampir setiap hari ada yg menasihati, tapi dia akan delete comment n banned. time skolah je kami boleh masuk n bg nasihat. dia balik sekolah je terus dia delete semua komen.

Firdaus on April 10, 2011 at 4:47 PM said...

Assalamualaikum..trime ksh ats perkongsian nie di blog anda.. sy mencadang agr masukkan video b'tjk "Ubah Paradigma Anda" ke dlm blog nie.. video nie amat mnrik skli utk dipertontonkan kpd semua terutamanya gologan belia.. nie link nyer http://www.youtube.com/watch?v=FIHqlQibr-U
(video nie mempunyai 2 part)

salafus-sholih on April 10, 2011 at 5:59 PM said...

Anonymous: Alhamdulillah... :D

Anonymous11: Thanks atas pemberitahuan ini. Insyaallah jika berkesempatan akan dibahaskan kemudian.

Firdaus: Sebenarnya video tersebut dah lama diposkan di sini. Cuba semak arkib lama. Apa2 pun terima kasih atas cadangan tersebut. :D

Anonymous said...

Syukran atas video ini...Kena byk berhati hati dgn dugaan iman di akhir zaman ini

zieraq said...

Kat utube ada sorg brader dari london keturunan greek yg masuk Islam 8 tahun lepas. Namanya Hamza Adreas Tzortis. Semua debaters dr kalangan atheist yg lawan dgn dia mesti kalah teruk!! Mmg best dia punya presentation. Dia pernah cuba jemput Richard Dawkins tapi x pernah dibalas. Richard Dawkins sebenarnya pengecut. Dia akan kata "I dont debate Debaters". Sy pun pernah dgr debat dia(RD) dgn puak2 kristian masa dia belum famous sgt, tapi dia x bole menang pun. hehehe...

Anonymous said...

zieraq, boleh bagi link?

Faie Terunggul on April 17, 2011 at 5:32 PM said...

Terima kasih kongsi vid2 ni.. Moga dimantapkan iman kita nih.. InsyaAllah :)

Lepas 'After Effect' Kesan on April 19, 2011 at 2:37 AM said...

Sejak buku 'The God Delusion' tu publish, memang best selling lah... orang kapir ni memang takde keje. dah tak nak caye tuhan...dia ajak pulak orang tolak tuhan. memang puak2 yang bodoh je tergugat iman...

Anonymous said...

sobat,,,mga video2 ni bermanfaat,amin

SumBody Me.. on April 26, 2011 at 11:49 AM said...

perkongsian info yg sgt berguna. Jenjalan sini :)

Islam and Dajjal on July 12, 2011 at 4:15 AM said...

DAJJAL HAS BEEN IDENTIFIED!!

DO YOU KNOW THE DAJJAL (THE ANTI-CHRIST), THE ONE-EYED GIANT PROPHECISED BY THE MESSENGER OF ALLAH HAS ALREADY BEEN IN EXISTENCE FOR THE PAST 472 YEARS & HAS BEEN IDENTIFIED?

YOU MAY BE AMAZED TO KNOW THAT IT IS COMPLETELY DIFFERENT FROM WHAT IT IS THOUGHT TO BE TODAY. TO SEE WHAT IT ACTUALLY IS – VISIT THE WEBSITE www.hezbuttawheed.com AND READ THE BOOK “DAJJAL? THE JUDEO-CHRISTIAN CIVILIZATION!” AND WATCH THE DOCUMENTARY “DAJJAL? THE JUDEO-CHRISTIAN CIVILIZATION!”.

Anonymous said...

https://www.facebook.com/groups/117676498244829/

Anonymous said...

bro..ni smua ko petik dr video freedomfighter ek..bagus2..sebarkan secara besar-besaran tau !!!
ak support ko..

salafus-sholih on August 29, 2011 at 10:57 PM said...

A'ah, ya. Ada dinyatakan link beliau di atas

Anonymous said...

bila dgr suara yg present the case for god tu, i know it is dr william lane craig and his famous philosophical, and teleological argument...

syangnye, kebnyakan mreka yg brdepan dgn atheist skrng adlh christian creationist, or philosophers, the most noted one being Dr craig with his kalam cosmological argument.. yg muslim ade,mcam hamzah tzortzis, adam deen, n shabbir ally..but, mreka yg lain tuh lbih terkehadapan dr kita..

maybe coz thap perkembangan kesarjanaan dunia Islam skrng beluam meluas seperti barat, walaupon kita prnah menikmati zaman agung suatu ketika dulu..makanye, whai umat islam, pakat2 lah kita kembali seperti umat dahulu yang kuat jati diri Islamnya, dan begitu teguh kecintaan terhadap ilmu..rmpas kmbali era itu.

by the way, kalam cosmological argument,adalah nukilan dr tahafut al-falaasifah imam Ghazali..teleological argument plak, even rooted in the ancient greek philosophy, was well harnessed and made available to the medieval philosophical thought by the famous Ibnu Sina..bijak kan ulama dulu?waduh, terasa kehilangan sebuah peradaban ilmu yg begitu berpengaruh sekali..

Anonymous said...

"bila dgr suara yg present the case for god tu, i know it is dr william lane craig and his famous philosophical, and teleological argument..."

correction-bila dgr suara salah sorg yg present....
ade org lain lg dlm video tu brckap,other than him...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

jalan salafus sholih Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Deluxe Templates