Wednesday, September 29, 2010

Di sini bermulanya zina

Posted by salafus-sholih at 8:58 AM
Video ini ditujukan khas buat mereka yang sedang ber'couple' atau berhasrat ingin ber'couple'.... moga-moga dapat bermunasabah diri.











118 comments on "Di sini bermulanya zina"

ezan sahizzah on September 29, 2010 at 11:59 AM said...

thanx for sharing,,,,couple,di sini bermulanya zina...tp bg remaja, couple,di sini bermulanya "bahagia"....tnpa sedar akhirnya akn sengsara...

Anonymous said...

apekah nama background music ini?

Anonymous said...

Salam, ana mhn izin utk share dlm fesbuk yea~ JazakaLlahu khoiran~

msdeiyana on September 30, 2010 at 12:45 PM said...

Salam.. thanks for reminding. mnx izin share fb jg.. :)

Anonymous said...

jauhilah sebarang bntuk dan keadaan yg boleh mnyebabkan zina... walaupun zina hati skalipon...

jauhilah ber'couple' walaupun tak prnah brsntuhan atau ber'sms'... sbb syaitan 2 pandai mnipu...

x rugi pun kalau x ber'couple'... tempat lepaskan nafsu hanyalah d syurga... Allah SWT tahu sgala2nya..

"JAUHI COUPLE"

salafus-sholih on October 1, 2010 at 8:44 PM said...

Mereka memang dapat merasa betapa bahagianya ber'couple', tapi sayangnya ianya kebahagiaan yg silap. Alangkah lebih baik kita mencari kebahagiaan yang hakiki, kebahagiaan dunia akhirat.

salafus-sholih on October 1, 2010 at 8:46 PM said...

Saya guna lagu dari Braveheart OST - For The Love Of A Princess

Anonymous said...

Agaknya diorg tgk video ni pon stil wat bodo gak. maklumlah bila nafsu dah menguasai diri, bg nasihat mcm mana pon tetap tidak mahu bganjak dr dosa mendekati zina ni

BidadaRi BeSi on October 3, 2010 at 12:54 AM said...

ya allah jauhkn aq dr perbuatan seperti ni

fariEs on October 3, 2010 at 8:21 AM said...

kalau couple mesti berzina ke?mesti buat 'bende-bende' yg x elok tu sume ke?
xkan?
couple...pandai2 bawak diri..ingat Allah selalu~~

Anonymous said...

salam..na'uzubiLlahi min zalik..mohon izin share

kuroneko on October 3, 2010 at 11:27 AM said...

Couple tak semestinya zina, tapi manusia mudah lupa, sering alpa..yakinkah boleh ingat Allah selalu..sedangkan yang tak couple dan tak sibuk dengan apa2 pun boleh lupa Allah..orang yang asyik dengan sesuatu biasanya lupa dengan sesuatu yang lain~ Yakinlah dengan amaran dari Allah dalam ayatNya..Peringatan untuk diri sendiri juga..Mohon perlindungan dari-Nya dari semua malapetaka...

naruto said...

salam.mnusia skrg mmg terlalu leka dgn keseronokan dunia.kita dikurniakan akal fikiran tpi xde guna kalau xdpt bezakan antra perkara baik dengan buruk.kuatkan lah iman kita.itu lah pengubatnya.

farina on October 3, 2010 at 2:19 PM said...

nak pukul orang rasnya tgk video ni...
nak pukul org yg bercouple tuh...
sepatutnya biarlah hubungan tuh diredhai-Nya
aduh...dahsyat...

Anonymous said...

salam mohon share ya

Anonymous said...

subhanallah......brilah aku ptnjuk spya aku dpt jauhi diri drpd brcouple.....

rieyzana on October 3, 2010 at 11:27 PM said...

assalamualaikum...

mintak izin ya nak share video nie di blog saya.... TQ

Anonymous said...

Salam.. mohon share vid ni wahai tuan hamba.. jazakallahu khayr...

Anonymous said...

stuju pn x, halang pn x, kalau nk kawan, bkawan la cara islam, atleast, kapel lepas kawen lg bagus mcm aku neh....
hhehehe..
thnx 4 da info....

manusia lemah said...

salam..sy ingin meminta pandangan, bimbingan & nasihat dari kamu semua tentang situasi sy..umur sy bru je 17 thun n da mmpunyai gf..kte org hrp hubungan kte org ni direstui Allah sbb kte org nk hbngan 2 kekal smpy kawen..sy mmg nk jauh kn diri dr maksiat..tp klu mse sy lpk or dating..sy rse mcm nk pegang tgn dy or sentuh dy..tp wt mse ni sy masih boleh kwl semua 2 sbb sy pk bnd 2 salah disisi islam..ermm..mcm mne kalau 1 hari nnt sy x boleh kwl nafsu sy??sy x nk hbngn ni x direstui Allah..n sy x nk melakukan bnd trkutuk lg brdose 2..sy syg kn gf sy 2..x snggop nk rosak kn dy..huhu..bleh tolong beri pendapat??plezzz

Anonymous said...

islam itu indah dalam halus tersangat halus, bisikan syaitan halus, tersangat halus, susah untuk di tulis pandangan kerana kehalusan nya,,,
beruntung lah orang2 yang memahami perkara halus,

nabi pernah ingatkan umatnya, iblis telah berputus asa pada perkara yang besar untuk menggoda umat islam, tapi berhati-hati lah dengan perkara yang halus,,,
dalam sangat maknanya, semoga kefahaman di beri oleh Allah pada kita semua tentang yang halus tersebut.

manusia lemah said...

boleh tolong bg pndgn x mcm mne nk elak kn bnd 2??

salafus-sholih on October 4, 2010 at 9:03 PM said...

Saya boleh cadangkan 2 cara shj utk manusia lemah iaitu berkahwin dgn dia atau putus dgn dia. Saya percaya sukar utk melakukan cara pertama, memandangkan usia anda masih muda, perlu mengejar akademik dan mungkin tidak punya berkemampuan utk menanggung isteri anda kelak. Melainkan anda dapat mengatasi halangan2 ini, maka tidak menjadi masalah.

salafus-sholih on October 4, 2010 at 9:38 PM said...

Saya tahu memang sukar untuk membuat keputusan putus hubungan. tetapi percayalah, harga yg anda bayar itu sangat2 berbaloi. jodoh sudah ditetapkan sejak azali lagi, maka tidak perlulah terburu2 mencarinya skarang. tumpukan kpd perkara yg lebih penting, bagaimanakah cinta anda pada Allah? RasulNya? Mak bapa anda? adakah cinta anda pada gf melebihi mereka? fikir2kan lah.

tidakkah anda terfikir disaat palestin diserang di sana, apakah yg anda lakukan di sini? apakah yg anda lakukan demi islam? adakah anda sekadar bermain mesej dgn gf anda? nauzubillah.

sudah tiba masanya anda membuang sifat jahiliyah dan budaya yahudi, ayuh berubahlah. lakukan sesuatu utk islam. tidak mahukah anda menjadi seperti muhammad al-fateh? berusia 24 thn dlm memimpin tentera islam menawan kota istanbul?

Anonymous said...

salam buat saudara seislam ku....tanamkn dalam jiwa dan iman kita bahawa couple bukn jalan islam, cara islam dan islam tidak mengajar umatnya bercouple....Allah sudah nyatakan Jgn dekati zina...apa yg dikatakan dekat dengan zina??..itulah msg,call,dating semue itu anda lakukan ketika bercinta...kalu kawan xde wat gini..panggil syg, abg,cyg dll..... nak dekat zina pun Allah da larang apatahlagi bila da berzina....nauzubillah.....Allah MahaMengetahui lebih dari jangkaan kite...apabila dekt sahaj dengan zina..maka zina akan berlaku....

saudara Insan Lemah...saya berpendapat....couple bukanlah satu yg Allah redha...saudara buat la mcm mane saklipun couple bukan jlan islam maka Allah tidak redha...sbb itu jiwa saudara tidak tenang dan syaitan juga tidak tenang slagi saudara n makwa tidak berzina...itu janji syaitan....nasihat saya..Putuskan atau saudara berkhawin...itu jln terbaik...insyaallah untuk mendapatkn yg terbaik disisi Allah maka yg lalai kita mesti tinggalkan.......kalau ade jododh saudara n makwa akan tetap bersama tpi bukn dgn jalan couple....

ini pandangan saya shj....sy mungkin xphm org bercinta tpi sy phm apa yg Allah larang kepada kita buat hamba-hambanya....Insyaallah....

avant~garde on October 4, 2010 at 11:14 PM said...

salam... minta izin share saudara...

Anonymous said...

salam...nice video...bahasa yg jelas utk menegur.. mohon share..syukran

sherrina on October 5, 2010 at 12:27 AM said...

Manusia lemah,

Soalan anda mengingatkan saya pada satu kisah dimana seorang alim digoda seorang wanita. Alim itu meletakkan jari-jemarinya pada api lilin dan biarkan api itu membakar jarinya. Wanita itu bertanya kenapa dia melakukan sedemikian. Jawab alim itu aku nak lihat samada aku mampu bertahan dengan seksa api neraka atau tidak.

Cite nye lebih kurang mcm tu. Exact story saya dah lupa. Tapi kenapa tak praktikkan? Cuba bakar jemari anda, kalau agak mampu bertahan maka leh lah pegang tangan gf tu. Tapi api di dunia tak sepanas api di neraka kelak...

Anonymous said...

assalamualaikum...sy trtarik dgn video ini..mohon share utk kesedaran dan teguran buat sahabat2 yg lain & juga diri sendiri...kerna kite sekarang sering lupa dan mudah d godai oleh nafsu & bisikan syaitan....mntk d jauhkn....amin~

Anonymous said...

saya baru berkahwin...memang indah..alhamdulillah.

betapa nikmat kami mengharungi cinta selepas kawin, kerana persahabatan kami amat singkat..

syukur, alhamdulillah, Allah tidak memungkiri janji, "Dia lah yang menciptakan pasangan2 antara kamu supaya kamu merasa bahagia dgn nya" .. betul firman Allah, kami amat terasa Mahabbah wa Rahmah antara kami.

syukur sekali lagi kepada Allah.

Anonymous said...

setuju dengan video ni...pengalaman aku cukup jadi pengajaran untuk org lain...
if yang dah ade anak2 yang remaja dan meningkat dewasa perhatikan tindakan anak2...jgn benarkan mereka bercinta n bercouple...
sebab...
bercouple-pegang tangan-zina= anak luar nikah...

dulu aku pernah beat ngan kawan aku,kalo dapat 'main' sorg pompuan yg aku baru kenal dalam 1 bulan....

akhirnye dalam tempoh 3 minggu aku dah berjaya...

rahsienye dari
perkenalan-1 minggu
pegang tangan-2 minggu
main(sex)-3 minggu
putus hubungan-4 minggu

aku bernasib baik sebab pompuan tu x mengandung..

semoga Allah terima taubat aku...mohon kawan2 lain doakan aku & keluarga ku sama...
so yg dah nak jadi parents,anak2 remaja ingatla...syaitan menghasut dari segala segi dengan segala tipu daya...
walaupun ade yg kate couple tu x salah...
pegang2 tangan tu x salah....
hati2la,kerana mase tu akan tiba....

manusia lemah said...

sy x sanggup nk berpisah dgn dy coz sy syg dy sgt2..sy juga selalu brdoa kpd Allah agr dipertemukan jodoh dgn dy..utk pengetahuan saudara smua dy slu nasihat kn sy n dy sluegt kn sy utk solat..sblom couple ni solat sy kdg2 x ckup..tp lps couple ni..Alhamdulillah smyg sy ckup..klu dlu sy susah utk smyg sbuh.. sbb kdg2 sy terlajak..tp sejak couple ni..dy slu kjot kn sy utk smyg sbuh..
sy slu bantu dy dlm pelajaran..kdg2 kte org stay lps blik sek utk belajar..parent sy sering menasihati sy agar mementingkan pelajaran dari couple..kte dyorg pelajan akn merosot ble da br couple..tp sy x setuju dgn dyorg..sb pd sy..sy perlu pndai bg mse utk kedua-dua nya..buktinya..result sy x merosot pon..malah makin meningkat..
konklusinya..pada situasi sy ni..couple bnyk bg advantage kpd sy dan gf sy..ap pendapt saudara smua??

Anonymous said...

bagi abis blaja dulu bro....br fikir pasal cintan2

Anonymous said...

ada juga kes yang suka2 buat hal...macam mana nk handle ? kuar masuk lokap..tp buat hal yg sama..apa yg silap ?

awan timur said...

manusia lemah..

mmm memang la kau ingat gf kau tu yg byk membantu ko dlm plajaran n ibadah apa suma..tp tu hanya pandangan kau yg diracuni syaitan semata-mata..kau lupa yg sbnarnya mak ayah dan keluarga kta lah yg slalu bantu dalam hidup kita ni..tanpa mereka, kita mesti tak boleh berjaya..sebab apa kita lupa segala jasa mereka..sebab syaitan telah tipu dan hasut kita supaya lupakan mereka...dan puja serta syangi awek kita tu...padahal dgn awek kita itu lah yg boleh membawa kita ke kehancuran...

belajar dulu sampai berjaya & rasailah cinta bila sudah berkahwin..nikmatnya pasti hebat dan tidak berdosa..

Anonymous said...

manusia lemah, standard la tu jawapan org becinta.. yang haram pon nak dihalalkan jgk. cth org berjudi, dapat duit..pastu wat tolong orang miskin, sedekah, gi haji. then kata judi ni bagi advantage segala sbb dpt buat kebaikan. tp alasan ape pon still berdosa kan, sbb mende ni awal2 lagi da haram.

haih. putus @ kawen sahaja penyelesaiannya. contoh dan akibat mcm awak ni dah belambak kat lua sana. jgn butakan mata.

Anonymous said...

salam..boley x sy nk copy ayat salafussoleh?
sy nk wat tazkirah utk kwn2 sy..boley ye? sy amek ye?
tq..

Anonymous said...

assalamualaikum utk manusia lemah.

sy sangat memahami perasaan dan situasi awak. memang perit dan terlalu amat payah nak melawan hawa nafsu.terutama time zman2 sy umur 16/17 thun dulu. alhamdulillah, result awak x merosot malah mkin mningkat.awk nak ambik spm kan taun ni? tp igt ye dik...result tinggi tp tanpa keberkatan dan keredhaan Allah sia-sia saja dik. cba adik fikir balik.adkah kerana gf adik tu yg mnyebabkan result adik naik? tu semua kehendak Allah dan yg pling ptg sy nak igtkan adik bhawa syaitanlah yg mnghasut adik secara halus. dia buat adik pandang baik perbuatan maksiat. dia buat adik lalai. akak nak share satu surah ni untuk adik..

"Dan (Allah berfirman)," Wahai Adam! Tinggallah engkau bersama isterimu dalam syurga dan makanlah apa saja yang kamu berdua sukai.Tetapi janganlah kamu berdua dekati pohon yang satu ini.(Apabila didekati) kamu berdua termasuk orang2 yang zalim."

"Kemudian setan membisikkan pikiran jahat kpd mereka agar menampakkan aurat mereka yang selama ini tertutup.Dan(setan) berkata,"Tuhanmu hanya melarang kamu berdua mendekati pohon ini, agar kamu berdua tidak menjadi malaikat atau tidak menjadi org yang kekal( dalam syurga)"

"Dan dia(setan) bersumpah kepada kedua2nya," Sesungguhnya aku ini benar2 termasuk para penasihatmu,"

"dia(setan) membujuk mereka dengan tipu daya.Ketka mereka mencicipi (buah) pohon itu, tampaklah oleh mereka auratnya, maka mulailah mereka menutupnya dengan daun-daun syurga. Tuhan mnyeru mereka, " Bukankah Aku telah melarang kamu dari pohon itu dan Aku telah mengatakan bahawa sesungghnya setan adalah musuh yang nyata bagi kamu berdua?"[Al-A'raf:19-22]

adik nmapk jelas x dlam ayat2 di atas? bagaiamna syaitan mnghasut secara halus nabi Adam dan hawa sehingga akhirnya mereka tewas.
setan hasut.."xpe..sikit je..sikit je..bukannya makan byk pun...sikit je.." dan akhirnya apa yg terjadi dik? mereka tewas.

macm tu jga dgn adik.syaitan gna taktik yg sama saja untuk hasut kita semua. tp kali ini, buah khuldi tu diibaratkan macm result adik yg mkin mngkat tu. dpt x?

cara yang terbaik dik ialah adik sendiri lah yang fikirkan..buatlah kputusan yang lebih mndekatkan adik dgn Allah.yg boleh mnenteramkan hati adik.kalau adik rasa berkapel dpat dktkan diri adik dgn Allah, teruskan.kalau x adik buatlah keputusan dgn baik. lawanlah hawa nafsu.

"...janglah engkau mengikuti hawa nafsu, kerana akan menyesatkan engkau dari jalan Allah.Sungguh, org2 yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat, kerana mereka melupakan hari perhitungan" [Sad:26]


semoga kuat.

Anonymous said...

benda yg kita fikir susah tu sebenarnya senang.. fikir memang susah nak tido ngan sorang pompuan dlm masa 1 bulan.. tapi klu setan dah tolong mesti jadi punya.. so fikirlah nak buat benda yg baik2.. hafal quran ke.. pergi mekah ke...

Anonymous said...

nasihat ikhlas kpd manusia lemah lagi,

akak nak share lagi satu surah.semoga sama2 kita ambil pengajaran.

"Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, haiwan ternak dan sawah ladang.Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik".

"Katakanlah, "Maukah aku kabarkan kepadamu apa yang lebih baik dari yang demikian itu?" Bagi orang2 yang bertakwa(tersedia) di sisi Tuhan mereka syurga2 yang mngalir di bawahnya sungai2, mereka kekal di dlaamnya, dan pasangan2 yang suci, serta redha Allah.Dan Allah Maha Melihat hamba2Nya".[Ali-Imran: 14-15]

adik..Allah dengan penuh kasih syang dah tunjukkan jalan untuk kita.ada sebenarnya yg lebih baik dripada apa yang adik cintakan sekarang.

bertaubat dan pilihlah jalan yang terbaik.manusia tak pernah sunyi dr dosa. tapi jgn lupa Allah Maha Penerima Taubat.

Yang terakhir untuk sy kongsikan..

"Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang2 yang bertakwa,

"(iaitu) orang yang berinfak, baik di waktu lapang maupun sempit dan orang2 yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan,

"dan (juga) orang2 yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menzalimi diri sendiri, (segera) mengingati Allah lalu memohon ampunan atas dosa-dosanya dan siapa( lagi) yang dapat mengampuni dosa-dosa selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan dosa itu, sedang mereka mengetahui.

"balasan bagi mereka ialah ampunan dari Tuhan mereka dan syurga2 yang mengalir di bawahnya sungai2 mereka kekal di dalamnya.Dan (itulah) sebaik-baik pahala bagi orang2 yang beramal."
[Ali-Imran: 133-136]

lihatlah dik..Allah sudah pun tunjukkan jalan.

bagaimana utk kuat? satu je dik..dekatkan diri pada Allah dgn tingkatkan amal ibadah.
banyakkan baca dan tadabbur al-quran, banyakkan beristighfar,jgn tingaal solat malam.

akhir kata, semoga kita semua mampu melawan hawa nafsu.

Anonymous said...

salam, boleh tk sya nak copy ayat-ayat dan video ni dekat blog. sya nak mintak izin.

salafus-sholih on October 6, 2010 at 1:23 AM said...

Silakanlah... digalakkan untuk disebarkan pon =)

Anonymous said...

salam..
best r portal ni..
wat sy nk insaf jew..

todd said...

salam... nk tnya 1 soalan. dlu sy de kwn sorg kawin awal. xlme pastu slalu je gado. las2 divorce. skrg sy tgk dia dh jd xkeruan smpi skrg. jd cmne nk tau jodoh kte 2 sesuai utk kte atau x if xpnh couple ngn dia dlu? mmg x disangkal jodoh ditetapkn sejak azali. tp klo xde usaha utk cari psgn sesuai ngn kte, ending nye jd cm kwn sy 2.

jd bg sy nk couple pn de limit nye. bkn asalkn couple terus wat maksiat. bg sy disitu kte blaja nk handle relationship kte dgn bakal psgn kte. bygkn klo dh kawin nnt kte masih xreti nk handle relationship kte. tggu masa jd cm kes kwn sy td. therefore, couple len... zina len... jgn samakn couple n zina...

advise sy pd manusia lemah:
set limit in your relationship... jgn bg nafsu kawal diri anda... klo nafsu seks pn xbleh kawal... dh bsr nnt, kje pgkt bsr, lg ssh nk kawal nafsu kuasa...

p/s: bg sy, antara suma nafsu, yg paling bhya nafsu kuasa...

manusia lemah said...

thx a lot to all of u ats nasihat dan pendapat kamu semua..sy fikir sy akn ttp utk terus kn hubungan sy ni ats rase cinta yg telah Allah kurniakan untuk saya..sy akn berusaha utk mendekatkan diri kpd Allah agar Allah dpt brsama sy utk mmbntu sy mengawal nafsu sy..IsyaAllah..sy harap rakan2 lain dpt mendoakan saya dan pasangan sy tetap bersama dan dapat menjauhkan diri dari sebarang bentuk maksiat..

Anonymous said...

manusia lemah,

bertunang je dulu x byk kos pun..janji niat betul..ble brtunang hati rs tenteram sket kot..byk2 ingat Allah..ingat dunia ni bkn utk kawen je..byk lg mende yg kte perlu buat..cume skang trlalu byk bidaah(hantaran) lam kawen smpai nk kawen pn susah..pastu xyah la kluar dating..tp x salah bertanya khabar..study la ngan membe2 lelaki atau study beramai2 laki pompuan dan duduk berasingan(duk dekat2 x jadi gak)..TETAPI jgn berdua-duaan langsung kerana ade makhluk ketiga bersama iaitu setan laknatullah..brjumpe mesti ade muhrim die

apepun minta petunjuk dr Allah..Allah xkan mengecewakan hambaNya yg ikhlas..Dia akan buka jalan utk kamu..insyaAllah

Anonymous said...

Bukan munasabah tetapi MUHASABAH DIRI..

Anonymous said...

assalammualaikum.. wtb
pd pndpt sya, couple boleh tetapi bersyarat... nk dating boleh tpi biar si wanita ditemani muhrimnya(saudara lelaki) ditmpt yg baik seperti rumah keluarganya.... selagi mereka mnjaga batas aurat & tgkah laku xsalah untuk bercouple... ustaz sya pon bercouple antara tempoh pertunangan mereka( wlaupun baru skadar bertunang)... but still mnjga batas aurat n tgkh laku... selagi perbualan mereka di dlm sms tidak mndtgkan ghairah so saya rasa ok. xsemestinya bercouple berzina, adakalanya, klo x couple pon,sekadar berkawan adakah mereka selamat dri zina? zina kn ke byk kategori... xsemua couple2 ni berzina... anak ustad pon bercouple (dirumah ditemani keluarga)tetapi cara couple tu yg membezakan kita... kadang2 persahabatan @ couple itu jika mndekatkan diri kita kpd Allah adakah itu salah? mohon pendapat jika salah anggapan saya ini...

Anonymous said...

salam, kalo cople jarak jauh pulak cmne? jumpa pon setahun sekali, waktu raya so xda dating, xda pgang tgn, jmpa pon setakat dkt rumah parenz... kes tu cmne plak ea? just biasalah call n sms tu msti ade ayat "rindu" ... - jarak jauh

Anonymous said...

mntk share blh kn???
tok ksdran kwn2 sy..

salafus-sholih on October 7, 2010 at 2:21 AM said...

Jangan samakan couple dengan bertunang. Sebab itu digalakkan bertunang kemudian disegerakan nikah daripada ber'couple' tak tentu hala, kemudian clash. Menjatuhkan nilai cinta yg sebenar sahaja. Dan janganlah menggunakan hujah hanya seorang ustaz untuk menghalalkan couple kerana adakalanya ada pandangan ustaz yg tersasar. Jikalau anda nak mencari ustaz yg mengatakan rambut bukan aurat pon memang ada. Jadi, jalan yg selamat, sepatutnya pilih lah pandangan jumhur (kebanyakan) ustaz. Dan hujah anda mengatakan couple mendendekatkan diri kpd Allah pon tidak boleh digunapakai. Matlamat dah betul tapi cara tetap salah. Sama mcm matlamat utk memanaskan badan dgn meminum arak.

Couple jarak jauh ke atau dekat, tetap sama... MENDEKATI ZINA. Jikalau anda ingin berhujah couple asalkan tahu batas2, maka itu bukan dinamakan couple tetapi kwn biasa. Wallahualam

Anonymous said...

salam..terkilan dan sedihnya saya bila baca komen2 yang part akhir2 ni. betapa tersasar pandangan kamu semua dalam soal hukum kapel ni.

dalam satu hadis Nabi if im not mistaken, tak mungkin 2 cinta boleh bersatu.maksudnya tak mungkin dalam hati kita wujudnya 2 cinta iaitu cinta kepada Allah dan cinta kepada dunia(makhluk)

mana mngkin wahai manusia lemah, kita bermaksiat but at the same time kita minx Allah tolong pelihara kita, sedangkan kita tgh melakukan kemungkaran kepdaNya? logikkah?
ini suatu yang sangat kontradik.

jgnlah salah tafsir atau 'menghargai' rasa cinta yang Allah kurniakan pada awak tu. its nothing other than sume tu tipu daya syaitan saja.

and 1 more, set limit to your relationship??
howw?? what is the limit? mampu limitkan zina hati? mampu sekat akal dan perasaan drpd fikir pasal pasangan kita tu? if mampu, then proceed.

utk yg betanya bgaimana kalau kapel/bersahabat tu dpt mndekatkan diri kita kpd Allah?

ya Allah haii....kalau mcm tu, muhasabah dir balik kita jdi dekat dgn Allah sbb kecintaan/mahabbah pada Allah tu sendiri sbg Rabb kita or disebbkab si pasangan kita tu yg suruh? or ntah2 tgh dok tahajud pun bknnya kita igt Allah, tp dok igt si kekasih.beramal ibadah semata2 untuk mendapat tempat/attract attention si kekasih..

maaflah kalau xbenar apa yg sya cakap..kerana sy ckp berdasarkan pengalaman.dan pngalaman saja x cukup untuk sy berckap kalau tiada ilmu dan kefahaman yang benar.

kpd semua, rujuklah Al-Quran dan Sunnah.jgn main pakai cth2 dari ustaz or ustazah. bknnya apa, meskipun ulama itu pewaris para nabi, tp jgn lpa ada juga ulama su'(ulama buruk). Rasulullah x tngalkan mereka.Rasulullah tngalakan quran dan sunnah.

dan berdampinglah dgn org2 soleh yang BENAR-BENAR BERIMAN kepd Allah, bukan 'golongan' ynag hanya ambil Islam separuh-separuh.

jzkk

someone is lonely!!!!! on October 8, 2010 at 5:02 PM said...

what actually wrong with couple? You all always like to thing that its bad... actually, the one that stupid is to thing based on someone else's think... you control everything... just like your family... Father, as head of the family should lead it to good... What if the father lead all of his fam to bad? who are wrong here... dont look only as couple bad... see in its good smetimes... teenagers nowadays that make you all think couple is bad... not actually... try to think with your brain... not all people who couple are bad... try to think you are in their shoes... if you are not stopping to blame couple, there is nothing you can do but anger... try to change couple, have a vision to try change couple being a good one... not try to blame it... cause each day, couples is increasing....so, try on others view, that is try to control them so they not in wrong track... We are muslim, it is our job to lead others muslim... not to hate them!!!! sedarla shabat2ku

Arif on October 8, 2010 at 5:56 PM said...

tumpang tnya...
macam mana cara bercinta yg betul?

umar said...

kepada arif...cara bercinta yang betul ialah cara bercinta yang diajarkan oleh Rasulullah.

bercintalah selepas kahwin.bercouplelah selepas kahwin. itu cara bercinta yang betul, benar dan diredhai Allah.

Anonymous said...

Sy x phm sgt... Mkneye kite jgn Couple.. Bercinta ni adalah salah? Kenal2 terus kawin? Mcm mnr nk kawin kalo cinta xder? Bkn ke disbbkn "main kawin je", terjadinye fasakh, nusyuz, khuluk, dan mcm2 lg? Hmmm.. X phm la...

Anonymous said...

mntk izin nk share boleh x ..

Anonymous said...

salam. tQ..
sy pun makin pening ngan halal n haram couple nih.. laen guru laen ajaran nye.. laen kata2 nya.. =) ambil yg terbaek.. i'Allah.. sy tertarik dgn insan lemah.. alhamdulillah,,dia maseh mau bertnya,, moga adik dan kwn adik sentiasa di rahmnati Allah,, doa la pada Allah.. hnya Dia letaknya jawapan adik... kepada yg bagi nasihat tu.. org bertnya.. jgn la terlalu push.. mcm nak memarah je.. skit hati je sy bce.. adik ni nk mintak pendapat.. erm.. thanks utk perkongsian ilmu korang.. i'allah..

Anonymous said...

spe kte couple 2 xslh????couple haram d sisi islam....

Anonymous said...

matlamat tidak menghalahkan cara...=)

Anonymous said...

Mohon share d fb ye. ;)

manusia lemah said...

terlalu bnyk sgt pendapat lar..x tahu nk ekot yg mne satu nii..so confusing!!!

Anonymous said...

Minta Izin share kat Facebook ye

Anonymous said...

kapel x haram?.

de ke istilah kapel tu tnpa zina?.

zina hati tu bkn zina ea??

Anonymous said...

bercinta tidak salah dan tidak haram... tetapi mnyalahgunakan cinta itu lah yg buatkan ia HARAM DAN SALAH! cth: dadah! berguna utk kta sbagai ubat-ubatan, ttp jka kta mnyalahgunakan... IA HARAM!!!!!...SALAH SAMA SEKALI!!!
couple??? tidak pernah ada dalam kamus islam
kpda Anonymous said.. utk video2 terbaru tlg inform kpda sy di email edyz30@yahoo.com. harap tdk kberatan. sy tertarik dgn video DUNIA DI AKHIR ZAMAN. dlm video tersbt... tertggal watak
ISKANDAR ZULKARNAIN. Assalamualaikum///

Anonymous said...

Assalam...ala takyah susah2 nk konfius..kite bkn nye mati klu tak berkapel nie..byk lg mende lain yg kite bleh wat..so, buat pe nk berkapel yang boleh menambahkan dosa kite jer..membazir masa dan tenaga jer..blom tentu lg kite akan kawen dgn org yg kite kapel tu..ingatlah janji Allah bhwa lelaki yg baik utk pmpn yg baik dan sebaliknya..jodoh ketentuan semua telah ditentukan oleh die..jd takyah la nk terhegeh-hegeh sgt..jaga maruah kite..wallahualam...

Anonymous said...

salam saudara..mohon share jgak k. sgt2 terkesan..smoga diri ini & shabat2 sume x 'terjatuh' dlm dunia cinta fatamorgana (cinta sblum kahwin), wlaupn niat asal nmpak cam 'baik'..nk kawan je, sms je, ym je.. tp..syaitan tu x pnah putus asa mnggoda kta sume utk melakukan zina..nauzubillah~

"lalai sesaat boleh mncucurkan air mata slama setahun"

insanbiasa said...

I was stunned to read this article. I am also human beings often forget. and I would never get caught up in symptoms like this. I am always by passion and desire, no reason to think about the consequences of such relationships are not acceptable. now no longer be imagined how much sin has been committed. if true God is not pleased with such a relationship, what is best to talk to resist the invitation to race adam relationship so as not to offend the heart race adam?
And how can we resist Satan, who is not
never bored and desires?
I may be given advice and constantly reminded if I forget and bring faith.

- Syukran jazilan =) -

Anonymous said...

sy rse xyh ssah2 lah...sng cite,couple tu memang haram di sisi islam.sape kte couple xsmstiny b'zina?zina hati tu bkn zina ke?zina kn t'bahagi kpd byk bhgian.zina hati, zina mata, zina tgn..ade ke org yg b'couple yg xpernah t'fikir pasal gf/bf dye?itu da dpt da dosa zina hati.blom lagi kalau main mesej ke,chatting ke..itu da zina tangan..belum terlanjur pun da boleh dapat banyak dose da..
jazakallah..

saladin291 on October 18, 2010 at 10:09 PM said...

kenal pompuan mlalui org perantaraa..
then,pg tgk wajah dirumahnya yg diizinkan ibubapanya,,
then,berkenaan or reject..
berkenaan di hati,..
meminang then kawin then bercinta
smbil mengenal hati budi masing2x
..COUPLE...

masalah divorce slepas itu adalah diluar kawalan kerana kita merancang dan tuhan tentukan.tetapi yg paling penting pasangan kita adalah yg kuat berpegang pada agama.
insyaallah ,ALLAH menolong org yg berusaha.
amin

niwa said...

mohon share

gurl dilema said...

salam...

sy masih keliru la dengan persoalan couple ni...

keinginan dan angan-angan nk couple tu selalu ade...that bcoz jelez tgk owg lain dok bahagie couple...hhmmmm...nafsu mcm tu selalu je dtg dlm kepale otak ni dikala kesunyian...
indahnyer kalo ade owg yg ambil berat sal diri kite...tp couple tu dosa...
then syaitan ade dimana-mana utk menghasut manusia supaya byk wat dosa...

tp....mcm mana pulak kaum adam??
bukan kah couple itu bermula dari ajakan kaum adam??
selalunya kaum hawa dipersalahkan...tp ade betulnya juga pabila kaum hawa dipersalahkan...
sy salah seorang kaum hawa..
selalu dlm dilema..
selalu berangan yg bukan-bukan..
tp kdg2 sy sedar diri..selalu cuba jd diri sendiri..if sy terasa silap sikit,sy akan baca AL-QURAN atau AL-MATHURAT...
lepas je baca,sy lupa segala-gala angan-angan yg kurang elok td...lupa semuanya lah..
kepala otak jd kosong & tenang...
tp still keliru dgn persoalan couple ni..
if betul-betul haram,knp ramai lg orang kat luar sana yg sedang bercouple dan mencari couple???

macam mana pulak kalau orang ajak couple tp kite nk tolak care baik supaya tidak menyinggung perasaan kedua-dua belah pihak??

-tq kpd yg sudi bg pendapat-

Anonymous said...

minta izin share di blog

Anonymous said...

salam ukhwah...mntak jauh dr semua ni cz der lg cra yg halal utk kta brkapel...kna igt firman allah..JGN KAMU HAMPIRI ZINA...jgn kta hmpr pe tah lg bnda2 len...maka jauhkn lh brkapel

Anonymous said...

salam skrg ni bkn slh laki or pompuan k,slh nafsu laki or pompuan...jd klu brkwn jgn cba bg org mnaruh prasaan ngn kta ...2 yg trbek...kta bgtau awl2 kta cuma nk KAWAN ...mslhnya bla dier msh xphm kta tgur lg...klu dh slalu di tgur msh dlm keadaan sma kta elak kn dri dr die...mslh trase or mynggung 2 mslh mnusia tp yg pling bsar adlah mslh agama...nabi muhammad sendri dkwah kt pakcik2 die wlaupn dorg x ska...soalnya bkn kta kna jg ati dorg jer tp kna igt agama kta...yg len kta serah kt allah...pokok pgkalnye kta usaha utk jauh dr smua 2...wallahuallam

Anonymous said...

to gurl dilemma..
salam..
xperlu risau samada dye tersinggung atau tak. cube fikir,kita nk ikut perintah ALLAH ke or nk jaga hati laki/p'puan tu?

jazakallah..

fiqrulazman on October 23, 2010 at 11:13 PM said...

Wahai gurl dilemma.....banyak cara untuk menolak cinta seseorang tanpa menyakiti hatinya...yang paling mudah, nyatakan padanya bahawa anda belum bersedia untuk menerima cinta sebelum masanya....ini bermaksud bahawa, anda perlu memberitahu dia supaya bersabar dan menyerahkan segala-galanya kepada Allah kerana Dialah menentukan soal jodoh...nyatakan juga bahawa anda khuatir anda akan jatuh ke lembah zina jika bercouple denganya, tidak kira jika dia berjanji untuk tidak menyentuh anda...ini penting kerana, menghindar lebih baik dari mengubati...jangan lupa untuk memberitahu padanya bahawa iman anda juga belum cukup kuat untuk menangkis bisikan syaitan...biarpun anda org yg kuat beribadah ,namun, syaitan akan sentiasa mencari kelemahan kita dan menggoda kita melalui kelemahan kita kerana itulah cara yg paling mudah untuk syaitan...saya sebetulnya, seorang lelaki yang tidak langsung pernah bercouple....bukan kerana rupa paras sy yg tidak menarik, tetapi sy berfikir pnjg serta memikirkan kesan yg akan sy hadapi kelak...sy sentiasa ingin lebih mencintai Allah dan rasul kerana saya belum puas mencintai Mereka....dan jika tiba masanya, insya-Allah, saya akan bertemu juga dengan jodoh yg telah Allah janjikan...buat girl dilemma, sy harap anda dapat menangguhkan perasaan ingin bercouple dan dapat menahan dugaan serta cemburu terhadap org lain yg bercouple...ingatlah, dunia ini hanya sementara, justeru, rugilah kita jika kita merasa nikmat cinta di dunia yg sementara, berbanding nikmat cinta di syurga yang tiada tara tandinganya dan berkekal selama-lamanya...ingatlah janji Allah yang menjanjikan syurga buat mukmin yang soleh dan solehah...rebutlah peluang yg ada sekarang untuk beramal ibadat dan bukannya BERCOUPLE, yg hanya nikmatnya di dunia sahaja....segala persoalan boleh kemukakan kepada saya di FiqrulAzman@yahoo.com dan Insya-Allah, saya akan membantu sesiapa saja dari segala sudut dan berkongsi ilmu yang ada...akhir kata, segala yang baik datangnya dari Allah SWT , dan yang buruk datangnya daripada saya....Allahualam...

Anonymous said...

Salam..Ana mohon keizinan untuk share di facebook...

Anonymous said...

salam, sy sbg seorng remaja rse amat sedih krn rmai rmaja skrg trjebak dgn prlakuan sebegini. mereka lalai dlm dunia yg mereka cipta sdri. adekah kite mahu pelapis negara kite trus brkeadaan sbgni..??

Anonymous said...

“ Wahai Tuhanku, betapa telah Kau aturkan perkenalan sehingga membenihnya persahabatan dan Kau pupuk ia tumbuh subur di hati kami agar bercambah keimanan. Namun andai hadirku menjadi ulat yang merosakkan antara dia denganMU, maka tidak ada tangguh untukku berundur dari dalam hidupnya.

KeranaMu Tuhanku, saat aku memohon teman yang mengemburkan keimanan dan Kau anugerahkan dia menjadi pohon singgahana agar rimbunnya menjadi teduhanku dari bahang kemarau kehidupan. Bagaimana Kau meminta dia dariku kembali, sedang aku dan dia nyata milik-MU.

PadaMu kuserahkannya, andai pengorbanan itu mahar keredhaan. Kerana saat Kau hadirkan pertemuan, telahku redha untuk sebuah perpisahan.”
amin =)

gurl dilema said...

to fiqrulazman : terima kasih atas pendapat dan nasihat anda..saya akan cuba menghindarkan diri drpd brcouple sblm nikah..insya-ALLAH...semoga ALLAH membalas kebaikan anda dgn rezeki yg berlipat ganda...amin..
terima kasih kerana menasihati dan mengingatkan saya..
-sekian-

Anonymous said...

salam....sungguh menakjubkan kekuasaan TUHAN.
bg sy,pgalaman cinta dan restu kel sangat bmakna.
sy tlh korbnkn cinta dmi restu kel....
cme skrg sy smakin mdekatkn diri dgn TUHAN,semoga mendapat petunjuk....
tlalu perit...tp dmi restu TUHAN dan kel,sy redha......skrg sy cme bkawan sj,tggu mse yg sesuai br sy kmbalikan cinta tok mbina kel bhagia sendri.....
pendapat kalian?

Anonymous said...

....jodoh pertemuan sumer kat tangan tuhan,,
bercinta bagai nak rak,,,x kawen, wat malu jer...
nauuzubillah,,,....moger2 kau beri hidayah pader semua umatmu yang sudah tersasar darilandasannyer....

Anonymous said...

mohon izin share...

Anonymous said...

TIADA HUBUNGAN DI ANTARA LELAKI DAN PEREMPUAN YANG
DIREDHAI ALLAH MELAIN KAN HUBUNGAN SELEPAS KAHWIN

Anonymous said...

salam... tidak pernah ada istilah islamic couple dalam islam.. xkira la jika kita menjaga batas macam mana sekali pun... sila saudara2 fikirkan.. bagaimana jika seekor babi yang sememangnya haram itu, kita bersihkan sebersih-bersihnya.. kita bacakan doa.. kita sembelih dengan lafaz bismillahhirrahmannirahim dan sembelih dengan cara islam.. kemudian kita cuci dengan air zam-zam... adakah babi itu akan menjadi halal untuk dimakan.?
begitu juga dengan hubungan antara lelaki dgan prempuan... sesungguhnya berbual kosong pun adalah dilarang sama sekali dlm islam.. buanglah mentaliti terlampau moden kita ini.. Wallahhua'lam.... salam

Anonymous said...

subhanallah....smoge kite sume sntiasa dlm jagaanNya...

Anonymous said...

rasenye zina bermula bile lelaki dan perempuan bergaul dengan bebas sebab dari situlah boleh couple-couple nie start... nauzubillah. Moga Allah jauhkan kite dari semua ni, AMIN

Anonymous said...

salam,
mohon share ye..
Allah yubarik fi.

ink_pen on November 29, 2010 at 1:46 PM said...

nak share.. kat facebook

Anonymous said...

salah satu care elak couple..join usrah..bercinta krne Allah..cinta yg x melnaggar syariat(bukan homoseks).bercinte dlm usrah..sisters ngn sisters..brothers ngn brothers..nikmatnye cukup n tetap same..fahami hadis nih:

Diriwayatkan dari Abu Malik Al-Asy’ari sesungguhkan Rasulullah s.a.w bersabda;

“ Sesungguhnya di kalangan manusia ada yang bukan dari golongan Anbiya’ dan juga bukan dari golongan para syuhada’. Mereka dicemburui oleh para anbiya’ dan para syuhada’ kerana ketinggian kedudukan mereka disisi Allah.”.

Para sahabat bertanya, “ Wahai Rasulullah, beritahulah kami siapakah mereka itu?”.

Rasulullah menjawab.” Mereka adalah golongan yang berkasih sayang kerana Allah tanpa ada pertalian persaudaraan antara mereka dan bukan kerana harta benda. Demi Allah muka mereka adalah cahaya dan mereka adalah di atas cahaya. Mereka tidak takut meskipun manusia lain berasa takut dan tidak bersedih ketika orang lain bersedih."

Anonymous said...

berdasarkan pengalaman sy..biarpon seikhlas mana tujuan utk couple..biarpon berlandaskan niat yg baik..kesudahannya pasti hubungan akan dicemari dengan benda2 yg tdk sepatutnya..kalau btol2 minat pada seorang perempuan..bgtau dia yg kita berhajat padanya..jumpa keluarga..minta mereka tunggu hingga kita mampu menjadi seorang suami..sepanjang proses menunggu sebaiknya tidak perlu ada hubungan..

Syah said...

Alhamdulillah..tuhan masih memberikan saya peluang dalam mencari redhaNya...cinta kepada manusia telah membutakan saya untuk mencari hakikat nilai hidup yg sebenar...cinta hakiki iaitu cinta seorang hamba kepada Tuhannya.

Anonymous said...

salam,sy bharap untuk dptkan pandangan atau nasihat..

1.adakah cara lain untuk menghapuskan dosa zina selain drpd sebatan?
2.adakah berdosa sekiranya seorang isteri merahsiakan tentang keterlanjuran(dengan kekasih lama) drpd suami?

sekian,tima kasih

salafus-sholih on December 25, 2010 at 9:55 PM said...

anonymous - 1. Taubat nasuha. Sesungguhnya pintu taubat sentiasa terbuka meluas =) 2. Pada pandangan sy, sekiranya sudah benar2 bertaubat, maka tidak perlulah membuka keaiban lama. Mulalah menjalani kehidupan baru berlandaskan syariat Islam sebenar2nya. Wallahualam.

Anonymous said...

syukran for the answer...

Anonymous said...

emm.. sy pnh bcpl , tp daa mnyesal sgt3.. mnyesal spti mmbuat ssuatu yg xbfaedah.. namun , alhamdulillah , sy kmbli ke jln yg benar dn dredhai oleh Allah S.W.T , ^_^

asrul ... said...

sedih tengok ending .... well itu lah hakikat yg berlaku .... umat dalam kaeadaan menderita ...

Anonymous said...

ni peringatan bg yg sedang atau bru nk berkapel..tp yg tak relevannya, bila dah buat maksiat, pihak lelaki slalu tidak mahu bertanggungjawab.melarikan diri, dgn alasan hendak bertaubat..wahai kaum adam, sesungguhnya dosa dgn Allah boleh diampuni dgn bertaubat..tetapi dosa sesama manusia hanya boleh diampuni oleh insan itu sendiri..meninggalkn seorg perempuan yg telah kau nodai bererti kau telah menganiaya perempuan tersebut..tahukah kamu wahai kaum adam, bgaimana perasaan jika ibu, kakak, adik atau saudara mara kamu dianiaya sedemikian rupa oleh lelaki yg tidak bertanggungjawab..hukum karma tu sentiasa ada..jgnlah memberi alasan mahu bertaubat, tidak mahu berkapel..sedangkan hakikatnya mahu melepaskan diri dri tanggungjawab..mengapa dri awal kau memilih jalan utk berkapel? lepas kau membuat kesilapan, smudah tu kau berpaling arah..sedangkan spatutnya kau patut mengahwini wanita tersebut..ape pula hukumnya kalau kes yg sebegitu disisi agama? mahu bertaubat, lari dri maksiat yg dah dibuat tetapi dlm masa yg sama menganiaya wanita itu sendiri..wajarkah hukuman paksa kawin dilakukan utk lelaki yg tidak bertanggungjwb sebegini?

Anonymous said...

just a simple question to ask. Is there any 'zina' if there's no couple?? Absolutely no. Couple is cancerous. You go and ask the the person who do 'zina', can these things happen if they don't involve themselves in couple thing?? See Islam has organized everything in a very beautiful way. Just practice it inshaAllah you will know how beautiful Islam is. One more, syok sangat ke to have a partner whom you got a lot of limits to do with him or her?? Just get married la. I'm not a very Islamic person. I do admit sometimes I am too weak to prevent myself from doing sins but then when talking about couple I don't find any interesting part of it. So for those who want to prevent these things I suggest all of you to spend your time with your same gender friends. It would be more fun!

Anonymous said...

bagaimana jika hbgn yg tidak mendekati zina, sebaliknya mendekatkn lg pd Allah?

Anonymous said...

senang je...sape yg dah nak sangat hidup berpasangan kahwin je...yg haram boleh jadi halal selepas kahwin...yang penting ada ilmu...jgn terikut sangat dengan budaya berkapel..bende ni dah dekat sangat dengan zina,fitnah..oleh itu jauhi kapel..

Anonymous said...

ini pendapat saya betulkan jika salah
bercouple x membawa untung apa2. saya sendiri x pernah bercouple hanya dari melihat rakan2 sekeliling saya brcouple. kalau risau takut kahwin dengan org yang salah., doa lah pada Allah supaya mendapat jodoh yang baik. insya-allah penceraian tu x berlaku.

Anonymous said...

permission utk share video nih..semoga ianya bermanfaat..=)

Anonymous said...

thank sbb video nie dh menyedarkn sye... trime kasih ye...

Journey of Perantau on April 20, 2011 at 3:44 PM said...

Bagaimanakah mengatasi masalh rindu walaupun tidk bercinta? sb perasaan rindu bukan kita pinta.... yg bmbgnya sb ia mmbwa kpd zina hati...

Anonymous said...

salam..pada sy xsalah couple.tp biarlah mengikut syariat..jgn buat benda yg xelok..lgpun Allah menjadikan kita berbangsa2, bersuku2 maka berkenal2lah kita,. klau xcouple mcamana kita nak kenal hati budi pasangan kita..bila keluar jgnla berdua, perempuan mestilah ditemani oleh muhrimnya..fikir positif,.tetapi bg remaja, mereka masih belum matang dlm pemikiran..elakkan bercouple..

Anonymous said...

rindu itu fitrah...ingatlah Allah selalu.. :-)

Zurina J. on May 24, 2011 at 11:42 AM said...

Terima kasih atas tegurannya...
InsyaAllah saya tidak bercouple sebelum kahwin.. InsyaAllah...
Doakan saya...........

sinar ilahi said...

salam ukhwahfillah...sy ade seorang rakan yg bercouple..hubungan dorang xramai yg tahu..tbe2 stu hari . kes dorang nyh da kantoi.dy sdey,takot kne marah..dy mtk nasihat sy..sy nshtkan dy utk clash,dy ikot..alhamdulillah..sy byk ajar dy utk taqarrub illallah..tp,ttbe sy dpt tw yg dy ade tnye pd sorang rakan sy yg lain tntg couple,dn brniat utk couple lps spm..sy trkejot..sy tnye dy knpe x tnye sy..dy kate .sy ny org yg trlalu agme,so,xsesuai nk crita kt sy coz nnt sy mst hlg..hmm..skrg ny sy jd confius,dy ny nk brubah ke xnak? dan pd pndpt semua.prlukah sy utk menegor kslpn dy slps ini? sdgkn bila sy tgr..dprtikaikan..

Anonymous said...

some videos are good, it's the background music that isn't. would you mind avoid using music in your videos?

yoona tcix ' on November 4, 2011 at 2:40 PM said...

terrasa insaf bile tengok video ni ..

Anonymous said...

minta izin ya,,,nk share di fb..biar kwn2 insaf

insan yang lemah said...

salam,saya tgah keliru sekarang,tp tk sepatutnya saya mmkirkn masalh ni...saya ada seorang bf..umr pun bru 20.saya pulk still beljar..dia ckp seleps saya habis je exam spm nnti,dia nk hntar terus rombongn meminang..saya sudh tgur yg saya nk beljar dhlu..at least,sya bjaya mggapai cita2 saya..tpi,dia asyik ajak saya khwin..pada masa yg sama dia sudh mnceritakn perihal saya pada fmily dia..dia ckp dia sudah mampu dri segi kewangan..aduhai,,,saya trasa betul2 bengang dgn sikap dia..tlong nasihatkn saya,pless
supaya sya berada di jlan yg bnar..

Anonymous said...

assalamualaikum,
sya tak pandai bab ag ni tp bla sy bc komen2 ni ad bebrpa statement yg sy xbrpa berkenan..couple MMG HARAM !!klu ad yg kata xsemestnya br'couple' 2 hrm,korang silap!!& please jgn gnakan Islam utk mnghalalkn hubungan haram ni...sekadar renungan utk diri sndiri & korang smua..

Yusup A.N on April 5, 2012 at 12:55 AM said...

assalamualaikum...
salam ukhuwah islamiyah saudaraku...
ana minta izin share.
jazakalloh khoiron katsiron...

Anonymous said...

salam..
mohon share di fb tok entry y ini dan juge dosa 24 jam di fb..
bgus,truskan usaha..
kite mgkin xdpt bntu umat islam di seluruh dunia..
tp kite akn mmpu membantu umat islam di melesia agar kembali ke jalannya..
terima kasih atas perkongsian ya

Anonymous said...

salam , saya mintak izin nk share mna2 video ya .. .

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

jalan salafus sholih Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Deluxe Templates