Tuesday, August 2, 2011

Permulaan yang baik

Posted by salafus-sholih at 10:52 PM
“Di dalam syurga ada pintu yang dinamakan ar-Rayyan. Orang yang berpuasa masuk melaluinya pada hari kiamat. Tidak ada orang yang masuk selain daripada mereka yang berpuasa. Apabila masuk orang yang berpuasa, pintu ini ditutup. Tidak dapat masuk orang lain melalui pintu ini.” (HR Bukhari dan Muslim)Wah, menarik bukan? Ada satu syurga khas buat mereka yang berpuasa. Yang pasti, bukanlah puasa yang didalamnya banyak maksiat dan perbuatan sia-sia.

Jika tiba tanggal 25hb Disember setiap tahun, apa ditunggu oleh ramai orang ya? Pastinya menunggu jualan murah, bukan? Ketika jualan murah diadakan dek kerana menghabiskan banyak stok untuk pembukaan sekolah dan hari perayaan, maka berpusu-pusulah manusia dengan membeli barangan sesuai dengan matlamat masing-masing. Kenapa? Hal ini tidak lain kerana inginkan barang yang banyak dan berkualiti tetapi dengan wang yang sedikit di tangan. RM100 biasanya dapat beli 2 helai baju, tapi ketika jualan murah diadakan, RM100 boleh beli sekitar 3 hingga 4 helai baju. Demikian juga di bulan Ramadhan yang penuh mulia ini dimana setiap amalan digandakan. Hanya dengan sedikit kebaikan, digandakan pahala oleh Allah SWT berbanding kebaikan yang sama di bulan lainnya.

Namun, tak ramai yang memanfaatkan bulan yang mulia ni melainkan hanya menganggap sebagai bulan untuk berpuasa semata-semata. Di sini, sekadar coretan ingin mengingatkan diri kita apakah sebenarnya yang patut kita lakukan di dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak


Tingkatkan amal ibadat

Tingkatkan ketaqwaan kita kepada Allah swt . Apa itu taqwa? Taqwa itu (menurut Ibn Masud r.a) adalah taat kepada Allah SWT, menjauhi maksiat, ingat kepada Allah dan bersyukur kepada-Nya serta tidak kufur. Ambil peluang memperbanyakkan bacaan al-Quran, hal ini kerana bulan ini adalah bulan diturunkan al-Quran maka amalan sunat seperti tadarrus amat ditekankan. Amat rugi juga jika ditinggalkan solat Tarawih (rakaat penuh bersama Imam) dan solat Malam Qiam di bulan ini, memandangkan banyak fadhilat yang dijanjikan.

Kurangkan perkara tak berfaedah

Ada yang berkata, bagaimana hendak memperbanyakkan melakukan ibadat sedangkan sibuk dengan pelbagai tugasan kolej, kerja dan sebagainya? Jawapannya, kurangkan masa berfacebook! Ternyata manusia ini punya banyak alasan-alasan yang menipu diri sendiri. Kurangkan segala aktiviti anda yang ternyata membuang masa dan kadang kala mengurangkan pahala. Pastinya kita taknak puasa kita berkurang pahala, indahnya tips diberi oleh junjungan besar kita, Rasulullah SAW iaitu berkatalah yang berfaedah atau diam. Nah, tak susah kan ?

Tundukkan nafsu

Amat jahil sekali seseorang yang berpuasa tetapi tidak menundukkan nafsunya. Jika selama ini, anda ditemani setan ketika melakukan aktiviti anda, maka sekarang ambilah peluang perbaiki diri disebalik tanpa mereka. Ini juga berkait pe'el kita yang tidak mampu mengawal nafsu membeli belah di bazar ramadhan, yang bukan sahaja mengakibatkan suatu pembaziran bahkan suatu kegagalan dalam kursus bulan ini. Ingat, matlamat kita adalah meminimakan syahwat termasuk juga terhadap makanan dan minuman!

Permulaan yang baik

Nasihat pada kaum hawa, ambil peluang ini untuk membuang segala gambar-gambar terdedah yang berlambak di laman sosial. Ubahlah penampilan diri anda mulai sekarang, yang tidak bertudung kenakan tudung, yang bertudung sinkat kenakan tudung labuh. Disamping dapat berubah menjadi lebih baik, anda turut membantu kaum adam menjaga pandangan. Maka, ini seterusnya dapat mengwujudkan suasana perubahan yang baik. Bayangkan, jika anda memulakan tauladan yang baik dan ramai mengikuti anda terutama di bulan mulia ini, pasti sangat beruntung! Dan ingatlah, ianya adalah suatu permulaan yang akan berterusan, bukan berhenti selepas tamatnya Ramadhan.

“Barangsiapa yang membuat sunah di dalam Islam sunah yang baik maka baginya pahala dan pahala orang yg mengamalkannya sesudahnya tanpa mengurangi pahala orang yang mengikutinya. Dan barangsiapa yang melakukan sunnah dalam Islam sunah yang buruk maka baginya dosa dan dosa orang yangmengikutinya tanpa mengurangi dosa orang tersebut.” (HR Muslim)

***
Setakat ini saja entri kali ini. Tidak banyak nak dihuraikan setelah lama menyepi. Akhir sekali, sekadar peringatan buat kita semua, berhati-hatilah dalam melakukan pendustaan yakni penyebaran hadis-hadis palsu mengenai kelebihan bulan ramadhan dan Solat Terawih. Walaupun sudah didedahkan oleh para ulama', perlu bagi kita untuk terus menyebarkan berita tentang hal ini agar tidak ada ahli keluarga mahupun kenalan yang beramal dengan hadis-hadis palsu ini.
Penulis mewakili pihak blog mengucapkan “Salam Ramadhan Al-Mubarak”. Moga kita dilimpahi rahmat-NYA.


*Kredit kepada Al-Baghani dan Ibn Firdaus

11 comments on "Permulaan yang baik"

Izyan.Nazihah.Abdullah on August 3, 2011 at 12:20 AM said...

jazakallah

Syaza on August 3, 2011 at 11:18 AM said...

Assalamualaikum, thanks for the entry ;) Four thumbs up ^^ Salam Ramadan al-Mubarak! :)

Syazwani Hashim on August 3, 2011 at 1:07 PM said...

salam..alhamdulillah ada entry baru setelah 2bulan menyepi.

LyaLuna on August 3, 2011 at 8:06 PM said...

salam ramadhan. thx for d infooo.. sma2 la hyati ramadhan ini dgn betul. bukn skdr puasa di siang hari shj. harus pbnyakkn aml ibdh n amal soleh >.<

Anonymous said...

assalam..mhon share..=)

Anonymous said...

silakan :)

thcoxea on August 24, 2011 at 4:58 PM said...

1stly....seronok sebab ada topic baru selepas lama x de issue kan...

herm...sempena puasa bykan perubahan yg membina tuk dunia dan akhirat...sama2 lah kita melakukannya...

pesanan penaja- "anda mampu merubahnya" :P

IBU RISKA on June 21, 2015 at 8:55 AM said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

شركة المثالية on May 7, 2018 at 5:54 PM said...


شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف

شركة تنظيف مسابح بالقطيف
شركة صيانة مسابح بالقطيف

عبده العمراوى on July 6, 2019 at 8:52 AM said...شركة تسليك مجارى بالاحساء
شركة جلى رخام وبلاط بالخبر

Mantapsekali01 on March 1, 2020 at 7:34 AM said...

Ayo Main Di Situs Poker Online Terpercaya Yaitu Situs ARMANIQQ

Dengan 9 Permainan 1 User ID (NO BOT) (NO ADMIN) FAIRPLAY Player vs Player 100%
Daftar Dan Mainkan Sekarang
Memiliki Bonus Bonus WOW

• Bonus Turnover mingguan 0.5%(Dibagikan Setiap Minggu)
• Bonus Refferal 20% (Seumur Hidup)

Ayo Segera....Mainkan Sekarang Juga

Hanya Minimal Deposit Rp 10.000 Dan Minimal Withdraw Rp 20.000
(Bisa deposit Dengan E-Money OVO,GOPAY,GOJEK)

Siap Melayani 24Jam Non Stop Setiap Hari nya

Link alternatif : armaniqqs.info | winterarmani.club

Agen Domino Terpercaya
Agen Bandarq Terpercaya

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

jalan salafus sholih Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Deluxe Templates